Sygedagpenge
Social Sagsførelse, der KAN betale sig!

Hvad er sygedagpenge?


Bliver du syg, eller er du udsat for en ulykke og ikke kan arbejde hverken helt eller delvist, har du mulighed for at få sygedagpenge i en kortere periode. I så fald siger loven, at du er uarbejdsdygtig. 


Reglerne for at indberette, ansøge og få udbetalt sygedagpenge kan være komplicerede, både for dig og for din arbejdsgiver. 
Retten til sygedagpenge er afhængig af både din helbredssituation, hvor længe du forventer at være sygemeldt og din arbejdsmæssige situation, herunder dine ansættelsesvilkår/overenskomst mm.  


Er du ansat som funktionær, har du krav på løn under sygdom, andre ansatte kan få sygedagpenge. 


Partsrepræsentanten fra Ret skal være Ret sørger for at få ansøgt og udfyldt de forskellige digitale ansøgningsskemaer, overholde ansøgnings- og opfølgningsfristerne, afholde samtaler hos sygedagpenge sagsbehandleren på kommune, gennemlæser og forstå afgørelsesbreve fra kommunen eller arbejdsskade instanser samt kontakten til dine behandlende læger. 


Partsrepræsentanten fra Ret skal være Ret vurderer den enkelte sag i forhold til de ønsker og muligheder, som lovgivningen tillader. 
Partsrepræsentanten fortager altid en konkret individuel vurdering


Partsrepræsentanten fra Ret skal være Ret siger tingene, som de er med ærlighed og vi lægger ikke skjul på, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan lade sig gøre. 


Lige meget hvad den rigtige løsning er for lige netop dig, så kan du med en partsrepræsentant fra Ret skal være Ret føle dig sikker på, at vi er med dig hele vejen, og at vi til en hver tid sørger for, at lovgivningen bliver overholdt i behandlingen af din sag. 

  


Hvem kan modtage sygedagpenge?


De fleste er berettiget til at modtage sygedagpenge, men sygdommen må ikke være selvforskyldt, forstået på den måde, at hvis du f.eks. vælger af rent kosmetiske grunde at få opereret din næse, så er sygdommen/fraværet selvforskyldt. 
Når der er tale om en lægeordineret operation, vil det ikke kunne betegnes som selvforskyldt sygdom og du kan derfor godt modtage sygedagpenge, hvis du i øvrigt opfylder betingelser herfor. 

  

Du kan som udgangspunkt få udbetalt sygedagpenge, hvis du er:


  • Lønmodtager. 
  • Lønmodtager i Fleksjob. 
  • Selvstændig erhvervsdrivende. 
  • Ledig med ret til arbejdsløshedsdagpenge. 
  • Ved arbejdsskade. 

  

Herudover skal du også opfylde det såkaldte beskæftigelseskrav, dvs. du er i beskæftigelse og har været det i mindst 240 timer inden for de seneste seks afsluttede kalendermåneder forud for første fraværsdag. 
I mindst fem af disse måneder har du arbejdet i mindst 40 timer i hver måned. 

  


Hvad sker der, hvis du bliver sygemeldt, mens du får en ydelse fra kommunen? 


Du kan ikke modtage sygedagpenge, hvis du modtager kontanthjælp, ledighedsydelse eller anden ydelse fra kommunen, men bevarer derimod din ydelse under sygemeldingen. 

  


Hvor længe kan jeg modtage sygedagpenge?


Som udgangspunkt kan man modtage sygedagpenge i 22 uger i løbet af 9 foregående kalendermåneder, derefter skal der foretages en konkret individuel vurdering af din sygdom. 


Forlængelsesmulighederne og aktiviteterne i en forlængelsesperiode kan være forskellige alt afhængig af din helbredsmæssige situation, behandlingsmulighederne og lægernes udtalelser mm. 
Virksomhedspraktik eller afklaring af din arbejdsevne kan indgå i en forlængelsesperiode. 
Sygedagpenge kan forlænges i op til 69 uger. 


Bliver dine sygedagpenge ikke forlænget og er du er fortsat sygemeldt og uarbejdsdygtig efter de første 22 uger, overgår du til et jobafklaringsforløb. 
Sygedagpenge udbetalingen ophører og i stedet vil du modtage ressourceforløbsydelse. 


Hvorvidt du er berettiget til at modtage den højeste eller laveste sygedagpenge sats afhænger af din arbejdsmæssige situation. 

  


Kan du miste dine sygedagpenge, imens du er sygemeldt?


Det korte svar er; JA


Du kan miste dine sygedagpenge, hvis du:


  • Undlader at medvirke eller udebliver fra de løbende opfølgningssamtaler hos kommunen uden gyldig grund. 
  • Uden rimelig grund undlader at medvirke til kommunens udarbejdelse af en rehabiliteringsplan eller at deltage i møde i rehabiliteringsteamet. 
  • Afviser indlæggelse på hospital til undersøgelse. 
  • Ikke deltager i en lægeordineret behandling, dette gælder også fysioterapi (du har dog en særlig ret til at sige nej til egentlig lægebehandling, men du har pligt til at medvirke og deltage til sagens oplysning, herunder at lade dig undersøge). 
  • Ikke deltager i genoptræning, der kan genskabe din evne til at arbejde. 
  • Selvforskyldt forlænger og/eller forværre din sygdomsperiode. 

 


Sygedagpenge og løbende samtaler hos kommunen!


Det er kommunerne, der står for udbetaling af sygedagpenge. 


Sygdomsforløb, der strækker sig over en længere periode end 8 uger, skal der løbende afholdes opfølgningssamtaler hos en sygedagpenge sagsbehandler hos kommunen. 


Når kommunen har modtaget sygemeldingsskemaet/oplysningsskemaet, skal kommunen visitere din sag. 
 
Der findes 3 kategorier: 

  • Kategori 1 – når din sygemelding forventes at vare under 8 uger. 
  • Kategori 2 – når din sygemelding forventes at vare over 8 uger. 
  • Kategori 3 – når din sygemelding forventes at vare over 8 uger og kommunen samtidig vurderer, at du har brug for en tværfaglig indsats. 


Der er forskellige krav til opfølgning af din situation og indsatsmuligheder afhængig af hvilken kategori, du bliver placeret i. 


Er du lønmodtager, har du mulighed for at lave en mulighedserklæring i samarbejde med din arbejdsgiver og din læge. 
Formålet med mulighedserklæringen er, at få dig tilbage i arbejde hurtigst muligt og på en så hensigtsmæssige måde for dig at det imødekommer din sygdom. 

 
Muligheder herfor:


  • Nedsættelse af din arbejdstid. 
  • Delvis raskmelding. 
  • Omlægning af dine arbejdsopgaver. 
  • Tilbud om anden stillingsfunktion. 


Er kommunen i tvivl om, eller du selv mener, at du ikke kan genoptage dit arbejde helt/delvist eller indgå i andre tilbud/aktiviteter, som kommunen har mulighed for at henvise dig til, skal kommunen kontakte din læge og bede om en vurdering. 

Hvis din læge vurderer, at tilbuddet ikke kan forenes med din helbredstilstand, skal kommunen rette sig efter dette. 



Ret skal være Ret sagsfører alle sager, som kan danne præcedens for fremtidige principafgørelser, helt til domsfældelse.


Kontakt os for en uforpligtende samtale og hør hvordan vi kan hjælpe dig, med lige netop din sag.